Aduhhhh bau apakah yang wangi itu...? Yeee tatkala nasi sedang nak masak kat rice cooker tu, aroma santan dan daun pandan menusuk ke kalbu membuatkan semua kat rumah tu meronta-ronta bilalah boleh makan ni....heeeheee
Alhamdulillah...ini inspirasi tengok Jalan-Jalan Cari Makan haritu, memaparkan sebuat restoran kat mana lupa plak...Restoran Nasi Lemak Heejau... dia kata dia letak daun air pandan...
Kita pun buatlah...selalu orang letak je daun pandan sehelai dua kat dlm nasi tu, tapi ini, kita masukkan santan dan jus daun pandan daripada daun pandan yang diblend dgn air tau...cubalah kawan-kawan..wangi je...sedap pun ye... and saya masukkan juga hirisan halia sikit dan garam bagi rasa lemak-lemak gitu. Santan saya guna santan kotak je...humbankan aje semua dalam rice cooker, then on kan aje..tunggulah dia masak... sementara nasi masak, sediakan lauk-lauk iringannya..yang wajib tu of courselah sambal tumis dan telur (yang lembik2 sedapnyaaaa)...yang lain-lain tu optional...
Disebabkan saya masak ni untuk makan tengahari, so kenalah buat complete meal... ada sambal tumis ikan bilis, telur, kangkung, timun, ayam goreng berempah....kacang lupa nak beli, so takdelah... Alhamdulillah... Pinggan yang cantik untuk sesi fotografi tu saya serahkan pada suami sambil kata RM10 satu... kihkihkih...
No comments:
Post a Comment