Monday, October 29, 2012

Juadah Hari Raya Aidil Adha

Hari ni Hari Raya ketiga, masih belum terlewat untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha, Maaf Zahir dan Batin...

Alhamdulillah....Hari Raya Aidil Adha dapat disambut dengan serba sederhana dan kecintaan terhadap Allah yang Esa. Saya harap dapatlah menunaikan haji dalam masa yang terdekat ni...rasa jeles tengok kat tv mereka yang mengerjakan haji tu...moga mereka dapat menjalani ibadah haji dengan mudah dan penuh keberkatan, semoga pulang dengan haji yang mabrur...InsyaAllah...

Ok, kita yang di sini, seperti biasa, hari raya haji disambut sederhana tetapi tetap meriah dengan aktiviti korban...dan juadah2 biasa hari raya. Seperti tahun-tahun sebelumnya, menu biasa hari raya di rumah mak ialah lontong, bersama kuah kacang, sayur lodeh dan rendang ayam.

Tahun ni juga mak dan abah buat lepat pulut...hmmmm dah lama sangat mak tak buat ni...favourite dari kecik lagi ni...akhirnya mak buat, dapatlah berbangga sikit dgn suami...hehehe...Alhamdulillah suami makan, dia kata hmmm sedap...anak-anak pun suka...

 
Saya pula masak Nasi Arab lauk ayam untuk dibawa ke rumah mak... Satu periuk besar saya masak...habis ke ni...? takut juga kalau-kalau tak habis...Alhamdulillah...habis juga...sebab semua adik-beradik balik berkumpul...

Petang tu suami balik dari mengerjakan korban kat surau...dia bawa balik 1 plastik daging kambing...waaa best ni...apa lagi, masaklah rendang kambing...memang best dengan tulang-tulang yang comel-lote tu...


Hari Raya ni, sempat juga adik mengidam nak tart nenas....Dia order 150 biji...3 bekaslah tu...Dia order lama dah...tapi dok tangguh-tangguh...akhirnya malam raya gigih siapkan order tart ni smpi pukul 3pagi...hehehe Alhamdulillah dapat 4 bekas... dan Alhamdulillah, kerana tidur pun dah pukul 3:30pagi, dapat juga membangunkan diri pukul 5:30pagi untuk bersiap-siap masak Nasi Arab pula.

Dan oh ye..malam raya tu juga, sblm memulakan tugas buat tart nenas, siapkan dulu order apam dot dot...tak banyak, 40 biji je... sian my friend Muz nak apam dot dot...my first customer ni yang order apam dot dot...before ni I just buat untuk makan sendiri je, tapi sebab hari raya ni I tolong buatkanlah jugak...kalau ada kekurangan minta halalkan ye Muz..Thank you for believing in what I do... Sambil buat apam dot dot, sibuk juga nak tengok Master Chef, tu yang lambat habis tu...hehe

Yang ni bukan juadah hari rayalah ye....saje nak menempel kat sini...baru masak pagi tadi ni...haritu saya ada tertengok ada student kak pau post gambar sup kambing menggunakan rempah nasi arab kak pau tu...sedap katanya... so saya pun nak terai lah... tapi kambing xde, sbb dah buat rendang, saya buat sup ayam je...letak rempah nasi arab dalam sesudu makan...hmmmm sedap juga...sedaplah...terima kasih kepada yang memberi inspirasi mempelbagaikan rempah nasi arab ni... terima kasih kak pau...usahawan melayu yang memang berjaya...Alhamdulillah...

Monday, October 22, 2012

Rainbow Cakes


Rainbow cake ni dah tertangguh dua minggu...kesian my sis...last week terpaksa tunda atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan...so this week Alhamdulillah dapat jugalah siapkan 2 biji kek ni...tapi my sis ni lupalah pulak dia order kek ni...bila kita cakap kita ada kek nak buat, boleh dia tanya siapa yang order kek...kita pun jawablah..adik..dia tanya lagi adik mana...? (tak faham lagi tu...) hehehe kita jawablah adik yang bongsu tu...then baru dia gelak hahahahaha...baru perasanlah tu...hehehehe kelakar betul....
 
So yang ni Rainbow Cake for her friend sempena birthday....Alhamdulillah, hadiah my sis for her friend's birthday...dia kata kawan dia ni suka makan kek...hope you like it, Mas... Rainbow Cake yang ni I topped with Italian Meringue Buttercream...ternyata sedap..macam aiskrim...
Yang ini pula, Rainbow Cake saje-saje nak makan...and she requested the cake to be topped with whipped cream. And she said don't decorate so much on the cake...so I pun menurut perintahlah....hehehehe....

Ok, my sis sent this pic, slps dipotong....and she said kek ni sedap...thank you my dear sis....

Ini pula lebih-lebih buat cupcake untuk anak-anak yang dari tadi dok jengah dapur....dengan harapan ada lebih...untuk dimakan... sian...nah sayang...makanlah...cupcake ni my sis dengan sabarnya tolong isi dlm cup dan bakarkan..sementara menunggu kita decorate kek dia...thank you my dear... pastu dia tolong basuhkan pinggan mangkuk...ahhhh seronoknya...hihihihi thank you my dear...very helpful tau my sis ni...
Macam aiskrim paddle pop...says my brother in law...hehehe


To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Friday, October 19, 2012

Chocolate Moist Cake

Kek ni kekanda ku order untuk kawannya sebagai tanda perpisahan katanya.... Tapi taknak tulis apa-apa, just letak bunga je...so kek ni dah jadi kek taman bunga...hehehe
Ada orang tanya, I ni dok tulis husband order....husband you actually bayar ke...? hehehehe agak-agaknya dia bayar tak...? of courselah dia bayar...dah namanya order kan...thanks for your support kekandaku....hihihi...


To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Friday, October 12, 2012

Bersama Juara Masterchef Selebriti

This was before raya haritu...Satu hari yang sangat boring....Jalan-jalan kat AEON Bukit Tinggi....amboiiii ramainya orang shopping dan window shopping...Kita pun pusing-pusing gak...masuk kedai sana, masuk kedai sini...tak apa pun...window shopping...then sampai kat Popular Bookstore, a favourite place for my kids...memang diorg akan ajak masuklah..layankan ajelah...bila masuk je tetiba dengar announcement kata kejap lagi sesi memasak dengan juara masterchef selebriti, Dato' Fazley Yakob... takdelah minat sangat dengan dia ni...tapi dah ada kat situ kan...teruja jugaklah nak tengok...lagipun memasak...dah memang kegemaranku.... jom tengok Dato' Fazley beraksi....live tuuu...hehehe

 Sedang buat meringue...amboi pakai tangan je...
 paip inti
 paip whip cream sebagai hiasan
 dah siap nampaknya

 tada.... inilah dia dessert special yang ringkas drp Dato' Fazley, sori, lupa apa nama dessert ni hehehe...presentation not badlah...rasa...dia tanya sapa nak rasa...? berebut2 org..bendanya ada 3 je...huh tak aci betul...
 tapi nasib baiklah dia sangat memahami...dia buat lagi...tapi versi ringkas jelah..xde whipped cream...tak kisahlah..dapat jugak seketul ni ha... my comment... sedap...tapi...a bit sweet for me...
sempat lagi dia promote buku motivasi cinta dia...sapa beli hari tu dapat 20% discount...me tak belilah...
 tayang 2 produk dia...makanan dan buku...
mak dan isteri tersayang peneman...sambil masak tadi sempat juga dia mengusik-ngusik isteri dia tu....seriously...he's a romantic person...and in person...he is a quite good looking man..no doubt.. hehehehe

Thanks for the cooking demo, Dato'.... next is Azwan Ali...nak tunggu tapi lama sangatlah pulak si Azwan ni nak muncul...tak sampai2...sesat agaknya...last2 ahhh balik jelah...

Monday, October 1, 2012

Kek Marble Putih Telur

Happy October everyone....pejam celik dah masuk bulan ke 10 tahun 2012... masuk bulan 10 ni marilah kita habiskan stok putih telur...hehehe...tak habis-habis lagi lebihan putih telur buat kek lapis hari raya haritu...dah buat masak nasi goreng, mee/mihun goreng, telur putih dadar, sayur goreng....hmmm ada lagi ni...nak buat apa ye.... my friends suggest buat pavlova or macaroon...tapi nehi...sorry i don't like both..i don't know why i'm not interested in pavlova and macaroon...maybe because it's too sweet for me...can't take it. I've tasted and made pavlova when visiting my sis in Sydney last 2 years and i don't have the intention to repeat doing it or eating it...To be frank, I never tasted macaroon, but feedback said it's too sweet...so that's it lah...don't want to try...hehehe
Ahhhh at last decided to bake a cake... cari kat internet banyak resipi kek putih telur ni..daripada yang susah hinggalah yang senang... me...cari yang senang ajelah....jangan pening-peningkan kepala....nak kek yang senang je...so inilah hasilnya...
Resipi dipetik daripada blog ini...yang didapati daripada blog ini...thank you for the idea...
 
Bahan:
  • 400 cc putih telur // egg white
  • 200 gr gula pasir // caster sugar
  • 1 sdt TBM/SP // emulsifier - saya letak cream of tartar  (tak letak apapun, coz xde apapun...)
  • 200 gr blue band, cairkan // butter, melted
  • 175 gr terigu // plain flour
  • 25 gr maizena // cornstarch
  • 1 sdm(tbsp)coklat bubuk/pasta coklat/pasta pandan/pasta strawberry // chocolate powder (i letak 1tbsp choc emulco and 1tbsp pandan paste)
Cara:
1. Putih telur + SP dikocok sampai mengembang. // Beat the white eggs and emulsifier until foamy.
2. Masukkan gula pasir sedikit2 sambil terus dikocok. // Add sugar gradually, keep beating.
3. Masukkan terigu sedikit2 sambil diaduk rata. // Add flour and mix with spoon or spatula.
4. masukkan blue band yg sudah dicairkan, aduk rata. // Add melted butter, keep mixing until smooth.
5. bagi adonan menjadi 2, ½ bagian beri pasta coklat sisanya biarkan putih. // Divided batter into 2 bowl, add 1 bowl with the chocolate powder, mix well. (i devided 3 portions, plain, choc & pandan)
6. Tuang adonan putih sedikit, lalu tuang adonan coklat. Tuang lagi adonan putih, lalu adonan coklat. Begitu seterusnya sampai adonan habis. // Pour white a spoon full of batter into the greased tin, then add the chocolate batter, do it in order until finish.
7. Panggang sampai matang kurang lebih 20 menit dengan suhu 180 derajat C. // Bake for about 20- 30 minutes or until cooked trough on 180 degrees oven. (mine 40 mins jgklah)

Taste wise, oklah....not to my expectation...but oklah...keknya lembut...jgn risau...

This is the Pavlova I made with my sister in Sydney few years back. Full of berries...must eat with berries ok...must combine the sourness of berries with the sweetness of the meringue...then it will blend well in your mouth....hehehe my sincere opinion...