Saturday, March 31, 2012

Happy Birthday Abirah Eimani....again...

Princesses again...
It's birthday party at school...!!!! Yeay!!! Eimani celebrated her 2nd birthday bash now with her friends and teachers at Little Caliph's Kindergarten... A double happy for her.

double the joy for eimani
This time I made a chocolate cake since children like chocolate cake, thus this is a wise choice..i guess... oh I think I was right in this..hehe

Tuan rumah pun nak juga.....tiba-tiba teringin pulak nak makan chocolate cake...asyik buatkan untuk orang je kan...so I made extra..sikit je for the family...hmmm laju je budak-budak kat rumah ni makan..ibu dengan ayah baru makan sekeping...tengok-tengok...aikkk dah habis dah....? Alhamdulillah...sedap kot...



To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Monday, March 26, 2012

Minggu Cream Puff

It's a weekend with cream puff. Alhamdulillah... minggu ni bersilat dengan order cream puff sahaja. Kebetulanlah pulak, tiga orang call semua nak cream puff...sonang koje den..hehe

Thank you to Zehan. Yang dalam bekas bulat tu untuk hantaran katanya. Dia minta letakkan dalam bekas yang cantik sikit, tapi tak perlu hias katanya, diorg akan hias sendiri mengikut tema diorg sendirilah...
ini untuk hantaran (blm digubah)
ini untuk makan-makan (takkan tengok je yg hantaran tu kan....)

Yang ni thank you to Muzlina...nak makan-makan bersama keluarga...mertua datang rumah...
Ini thank you to my sister, Julie...nak makan-makan kat office, on what occasion, tak tanyalah pulak...


Selamat menjamu selera cream puff semua...order lagi ye... Thank you...


To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Friday, March 23, 2012

Bingka Labu Lemak (tanpa telur)

Labu dah seminggu dalam fridge...nak masak, tak masak-masak...Hmmm buat kuih jelah... sedap jugak ni... cari punya cari, inilah resipi yang terpilih...resipi yang sangat senang, jimat, sbb tak de telur..hehehe...
Senang membuatnya..sumbat je semua dalam blender... rasanya..sangatlah sedap..just nice, taklah terlalu manis...tapi...alahai...presentation OUT! hahaha... nipis (sbb guna loyang besar hahaha), tak cantik kan? and then xde keraklah pulak..I suka kalau ada kerak..mungkinkah api kecil? takpelah, apa-apa pun, bingka labu ni sedap...sesuai dengan namanya, memang lemak...warna pun dah cantik kuning, tak perlu tambah pewarna lagi dah...

Resipi boleh dirujuk di sini ye...
  • 250 g labu - tanpa kulit, direbus labu ada 320gm..masukkan aje semua
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan susu cair/sejat I used fresh milk
  • 1 sb susu manis
  • 1/2 sk garam
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sb mentega/majerin
  • sedikit pewarna kuning (akak tak bubuh) tak letak juga...natural colour gitu..
  1. Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
  2. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.
  3. Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
  4. Sejukkan bingka, potong kecil dan boleh dihidangkan.
  5. Dengan resipi yang sama,labu boleh diganti dengan kentang,keledek kuning,merah/oren atau ungu dengan kuantiti yang sama... :)

 Harus dicobak ya....enak banget ni...:-)

Rich Choc Chips N Nuts Cookies

Rich taste of chocs and nuts
Glad that people still remember this heavenly taste of choc chips which I usually sell during Hari Raya. I sell this cookies not only on festive seasons though. Thanks to my sister's friend who ordered this. Saje order nak makan-makan je... But she is lucky that this is actually an experiment..tapi ramai je dah buat...kita je yang lambat buat...haha..I just ganti penggunaan coklat. Instead of using the cooking chocolate yang biasa tu, I gantikan dia dengan real couverture dark chocolate. Hmmm sedaplahhhh...dah real choc kan... takkanlah tak sedap...
macam famous amos gitu...


To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Monday, March 19, 2012

Happy Birthday Abirah Eimani

Eimani's special request - "Nak kek princess..."
Happy Birthday....dear princess Abirah Eimani!!!! She likes to be called princess...this shy little girl..hehehe... that's my niece...the shy girl has turned 5 today... Mak Ngah doakan semoga Eimani menjadi anak yang solehah...belajar pandai2 ok...
It's the all-favourite red velvet cake...Made this cake together with her cousin, Haziq, celebrating birthday with family and friends last Saturday...glad everybody enjoyed the cake...


To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
 ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang
Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Happy Birthday Haziq Naufal

Haziq's special request - "I want a Hot Wheels Battle Force 5 cake"
It's my nephew's birthday today (17/3/2012)....Happy Birthday Haziq....It's his 6th year... Mak Ngah doakan semoga Haziq membesar menjadi anak yang soleh...belajar pandai2 ok...make us all proud...
Celebrating his birthday with his cousin, Eimani whose birthday is on 19/3...selang dua hari je birthday, so buat sekalilah...panggil close families and friends sekali...budak2 ni kalau buat birthday party memang seronok sekali..kita pun tumpang seronoklah tengok diorg ni dapat banyak hadiah...mostly mainanlah... I made the all-time favourite Chocolate Moist Cake...budak2 suka chocolate cake...and I just know how to tackle them...hehehe
Tackle the children with lots of M&Ms....hahah


To order, pls place the order 5 days in advance to:
 ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Saturday, March 17, 2012

Burger Ramly Oblong

Mungkin ramai dah tau dah kewujudan produk terbaru daripada Ramly Burger ni... Burger Oblong, instead of daging bulat, yang ni daging panjang... I baru nampak ni kat Giant haritu...sedaplah daging burger oblong ni..tak macam yang biasa bulat tu..dia lebih berperisa...lebih pepper... Bila goreng pun minyak yang keluar tak banyak especially daging ayam...
Gunakan roti hotdog, sapukan mentega, bakar atas kuali sekejap, letak daging yang dah masak, then part yang paling I suka....letaklah sayur banyak-banyak... wuhuuuuu sedap!!!! Letak mayonis, letak cili sos...Alhamdulillah..kenyang sarapan pagi ni...


Friday, March 16, 2012

Oreo Choc

Lamaaaa sungguh tak buat chocolate... kurang dah permintaan chocolate ni mungkin sebab ramai dah belajar cara membuatnya, disebabkan kalau jual, memang mahal, baik belajr dan buat sendiri...mungkin itulah andaian orang...which is very good...I support those yang ada keinginan utk belajar dan beri anak2 makan hasil air tangan sendiri ni..memang berbaloi...Alhamdulillah rezeki daripada Allah tu kita kongsi bersama.

 
Well, I made these special for my niece's and nephew's birthday bash last Saturday, to be given to
their friends...

And these..below..are Oreo Chocs made by my 9th and 11th year old sons. Sibuk nak tolong, haaa tolonglah..buatlah apa2 yg patut...so that's their creativity...

And these too...white choc bars and tiny hearts...
 The kids have so much fun doing this. I'm happy for them..but....I have to do all the washing and tidying...ahhh what a mess...but that's normal, right...? Mom's having fun too...


To order, pls place the order 5 days in advance to: ISAURA KITCHEN Deliciously Home-baked Delights ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only) Email : nilam72a@yahoo.com Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan. Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.

Thursday, March 15, 2012

Bubur Nasi

Cricket - gambar ihsan internet
Cuti sekolah, tapi anak-anak ada aktiviti latihan kriket di sekolah... Tapi kesian...hari kedua training, anak yang bongsu tu mengalami kemalangan kecil..tercedera di bibir akibat tersalah tangkap bola, lalu bola telah melantun ke muka dan mengenai bibirnya yang halus mulus tu..yelah, baru 9 tahun tu... aduhhh sakitnya..darah keluar tak berhenti, menangis pula dia... cikgu hantar balik rumah dan berkali2 meminta maaf pada atuk dan nenek anak i... yelah yang ada masa tu atuk dan nenek, mak bapaknya kerja, anak telefon i kat tempat kerja, tak dok diam jugalah i dibuatnya...Alhamdulillah tidaklah serious sangat, cuma hari kedua tu bibir membengkak...kesian...asyik mengadu sakit...sakit.... kesian baby...

Bibir dah sakit dan membengkak, so ibu buatkan bubur nasi supaya senang dia nak makan... alang2 buat bubur tukan, semua mintak buburlah pulak...untuk bagi sedap, buatlah bubur ayam..bubur ni biasanya menu orang2 jawa sewaktu menyambut hari Asyura. Bila hari Asyura je, mesti buat bubur ni..sedap makan dengan taucu ikan bilis. Nak buat taucu ikan bilis, tapi rupanya ikan bilis dah habis...so makan ngan cili campur bawang campur kicap jelah..pun sedap tak ingat....

Nak buat bubur nasi ni senang je...takde sukatanlah...sebab ni observation from my mom's cooking...sejak dari kecik tengok mak masak main campak2 dan ikut sesedap rasa je...haha kelakarlah pulak....

Bahan-bahannya senang je..beras, air, santan, ayam, kentang, bawang merah, bawang putih, halia, garam, serbuk kunyit, lada putih, kiub stok ayam... bahan2 tabur, tahu goreng, telur dadar, bawang goreng, daun sup, daun bawang, hirisan cili merah/cili padi...tu je... nak masak bubur tu taulah kan..cuma santan tu masuk last sekali bila nasi dah menjadi bubur dan ayam dan kentang dah empuk. Pastu perasakan ngan garam dan lada sulah.



Wednesday, March 14, 2012

Kek Pisang Lembab (very moist)

Kek pisang ni tersangatlah lembabnya...very, very moist...and very, very delicious...
Semalam Kak Am, kawan ofis, bagi I beberapa biji pisang embun, asked me to bake a banana cake. So last night, I baked this cake, using MamaFami's recipe, tp dpt from blog Bro Rozzan.... This is a very moist cake, baunya harum dan sedap...


Kek ni nampak macam bantat, tapi tak bantatlah coz texturenya very lembut and moist...tak rasa macam bantat pun...so don't worry..be happy..enjoy... however, warned you..please put in less sugar...a bit sweet for me...kalau makan, kena sediakan air kosong kat sebelah, lepas makan 1 slice, minum air...jgn air manis pulak ye...sia2 je...air kosong ok...hehe

KEK PISANG LEMBAB (VERY MOIST BANANA CAKE)

Bahan-Bahan :
250 g mentega
2 cawan gula (saya gunakan 340 gm) should kurangkan sikit next time, maybe 300gm..tp depends on pisang jugaklah kot
4 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh vanilla ( saya gunakan vanilli)
4 sudu besar susu cair (sejat) I used full cream milk
3 cawan pisang yg dilecek (saya gunakan pisang raja) I used pisang embun
2 cawan tepung (diayak) - saya gunakan 240 gm tpg gandum
1 sudu teh bic of soda
1 sudu teh baking powder
Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) - saya gunakan 50 gm hazelnut i used 40gm chopped walnut

Cara :
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilli, susu dan garam. Kacau rata.
3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul.
4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak.
Nota : Kali ini saya cuma tambahkan ganache topping kat atas kek tu dan ditabur dgn kacang hazel.

This morning I brought 1/2 of the portion to office, and 1/2 for my children...Thank you Kak Am coz bagi I pisang utk buat kek pisang ni....

Friday, March 2, 2012

Bingka Roti Jagung

Bulan baru ni, kita mulakan dengan Bingka Roti Berjagung... Bila sebut bingka roti ni teringat dulu waktu kecik2, mama suka buat bingka ni...memang sedap air tangan mama. Setiap kali mama buat, memang I sajelah yang laju memakannya.

Roti yang tak habis atau dah nak expired tu, jangan dibuang, boleh buat pelbagai kuih-muih. Yang biasa kita dengar orang akan buat Puding Roti. Ini memang famous, memang kegemaran ramai, makan dengan sos kastad dan sos coklat...amboiii sedapnya. Ada juga orang buat jemput-jemput. Roti diramas2 dengan tepung, campurlah air, bawang, ikan bilis atau apa2 sajelah..gorang, makan dengan sos cili...kena makan panas2, barulah laju...Ini memang selalu buat ni...

Tapi kali ni, let's mengimbau zaman kanak2 dululah..tetiba teringat mama dulu suka buat bingka roti. Tapi sebenarnya tak tau macamana nak buat. Tapi takpe...zaman sekarang, tanya je kat pakcik google, InsyaAllah dia akan tolong...heeee...

Ok, I found this recipe kat blog yatimemories... and i fall in love...bukan fall in love dengan resipi Bingka Roti saje, tapi dah fall in love dengan kesemua resipi2 tradisional kat blog tu...alamak..banyaknya resipi talam yang sungguh2 mengancam..Alhamdulillah..thank you Yatimemories kerana tidak sedikit pun dia kedekut ilmu...moga bertambah murahlah rezeki you.... takpe, kita buat satu-satu..

Kita mulakan dengan Binga Roti Berjagung


Bahan-Bahan- loyang 10 inci
3 biji telur
1 cawan gula halus/kastor
100 gm mentega, dicairkan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
12 keping roti putih, didadu
1 1/2 cawan tepung gandum
1 liter santan/ susu cair-saya guna 1 tin susu cair dlm tin 400ml dan selebihnya saya tambah air
1 cawan jagung krim dalam tin

Cara-Cara
Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan/susu dan kacau hingga semua sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega.
Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....

Saya tambah 10 minit lagi utk bakar guna api atas sahaja supaya permukaan garing

Sedap tau...
kenapalah dia garing kat tepi je.....

Thursday, March 1, 2012

Homemade 'Pizza Hut' and Homemade 'McDonald'

Sesekali makan pizza, kalau hari-hari nasi pun boring juga...Made my own pizza..then u can put whatever u want. Letaklah apa pun, banyak mana pun, ikut sukati, barulah puas hati..especially letak cheese banyak2...sedap...
Pizza empatsegi tau...

PIZZA YANTI (copy paste from internet)

Bahan2 doh
500 grm high protein flour (tepung roti)
1 peket Mauripan
1 tsp bread improver
1 tsp garam
300 grm air sejuk (yg dlm peti es tu)
25 grm olive oil
Oregano 1tsp
Cara2 membuat doh
1. Putarkan tepung, mauripan, oregano & bread improver, saya guna kenwood mixer..so guna no. 1 dulu...
2. Masukkan air (yg telah dicampurkan dengan garam) secara sedikit-sedikit , gaul sebati kedalam adunan tepung tadi sehingga sebati, kira2 2 minit(saya guna no. 2)
3. Akhir sekali masukkan olive oil tadi...biarkan minyak bersatu dgn tepong tadi...kira2. . 5-10 minit sampai adunan licin.
4. Keluarkan doh tadi...bahagikan kpd 2...biarkan doh rehat kira2.. 15 minit kot...asal nampak doh dah naik gebu tu...
5. Bila dah naik gebu...barulah dicanai & taburkan segala mak nenek keatasnya.(sebelum tabur...cocokkan sedikit doh dgn garpu)

Ikut stail saya, saya guna bread maker, masukkan bahan2 basah dahulu, kemudian bahan2 kering, kemudian tekan butang 'dough' dan tunggulah breadmaker tu menjalankan tugasnya sehingga bunyi 'beep'..dah ready utk dikeluarkan dan tebar atas dulang, cucukkan doh tersebut, renjiskan olive oil sikit, dan bakar sekejap, then baru sapukan sos, dan tabur bahan2 pizza, termasuk cheese (cheddar, mozarella dan parmesan)..kemudian bakar sehingga masak dan cheese cair....waaa makan while it's still hot.

Tak lengkaplah pizza jika tiada mushroom soup dan garlic bread, ala-ala Pizza Hut. Kalau ada dua benda ni barulah best....
Creamy Mushroom Soup (resipi from JasminMohdKhalid, rakan RNet di alam maya, dia kata dia belajar ni di The French Culinary School, Menara IMC, KL, sedap ni...)

Button Mushroom dlm RM15(atau 2 bekas empat segi yg jual kat Giant/Cold Storage tu).
Sedikit wild mushroom, 4-5 biji je (optional)
Olive oil dlm 4-5 sudu
Air
Lada hitam yg dikisar, sesudu kecil
Susu (I guna Dutchlady Full Cream)
Perasa ayam/Chicken stok
Garam

Cara2:
Slice mushroom nipis2,
Panaskan olive oil dan goreng mushroom hingga layu.
Masukkan semua mushroom yang dah digoreng dalam periuk.
Masukkan air dlm setengah cawan/cukup setakat paras mushroom sahaja dan rebus. (Jgn terlebih air, takut cair sgt)
Bila dah mendidih, masukkan susu setengah cawan atau kurang.(ikut citarasa masing2)
Masukkan garam, serbuk lada hitam & perasa ayam.
Kemudian blender semua sekali.
Terus hidang.

Garlic Bread
Roti hotdog
Garlic spread
- chopped garlic, campurkan ngan butter dan sedikit daun parsley.
- sapukan pada roti yang telah dibelah dan bakar

Kalau rasa malas nak menguli tepung, buat bun pizza je...guna roti burger...pun sedap...
 
Ini Homemade burger pulak...tapi separa homemadelah..coz roti beli, patty pun beli...cuma masak dan assemble sendiri je...

Tambah french fries dan wedges, lagi terangkat...Ini beli siap, instant. Tinggal goreng je...pun sedap...
potato wedges with cheese (ala-ala KFC lah plk)