Monday, April 2, 2012

Ubi Kayu Rebus cicah Sambal Tumis

Ubi kayu fresh, belum rebus - gambar dari internet
Ubi kayu dah rebus
Ubi Kayu or in English translation it's called Tapioca. Makanan ruji zaman dahulu..zaman atok nenek dan mak abah kita...makanan zaman Jepun dulu..hehehe... sesekali dapat makan ni memang sedap..Ubi kayu boleh dipelbagaikan cara masak dan pemakanannya... boleh dibuat kuih (talam ubi, bingka ubi, getuk ubi, sira ubi etc), masak sebagai sayur (lemak ubi...agaknyalah haha), atau potong panjang2 mcm french fries, then goreng, makan cicah ngan gula atau sambal tumis... dan yang paling ringkas sekali, macam nilah... just rebus sampai empuk...then makan cicah dengan sambal tumis. Waaaa sangat tak nampak orang lalu-lalang tau...syok mengadap..haha...kalau kena ubi yang lembutttt tu..hmmmm sedap...makan panas2...

Alhamdulillah..I thot me and my hubby je yang akan makan..tapi Alhamdulillah all my kids sukalah pulak..They eat like they eat fried chicken...selera sungguh...diorg kata sedap, ibu... Alhamdulillah...
jom makan...nyum nyum
Selain cicah dengan sambal tumis, boleh juga cicah dengan kelapa + gula... punnn sedapppp...

No comments:

Post a Comment