Monday, February 25, 2013

Kuih Serimuka Pandan

Memang dah lama sangat nak buat kuih ni....pulut rasanya dah beli lebih dari 6 bulan dah...hahahaha elok lagi tu... Masa terasa nak buat ni...cadangnya nak guna pandan paste je...haaa tu yang jadi malas sangat nak buat ni...asyik tangguh-tangguh je...
Alkisahnya kan haritu ada buat nasi lemak pandan? Beli daun pandan bukannya boleh sikit-sikit, dia jual banyak...balance daun pandan tu adalah dah buat masuk kat nasi tomato, haritu ada buat masak rendang...and ada lagi balance dok simpan dlm fridge, dah dekat 2 minggu, dah nak layu dah daun pandan tu..nak buang ehhhh sayang... haaa tu yang automatik rajin gila buat kuih seri muka ni...hahahaha
Amboiiii memang bau pandan semerbak....suka sangat bila buat kuih ni menjadi tip-top...Alhamdulillah...sedap pun ye...

Terima kasih pada Yatimemories coz sudi kongsi resipi ni...memang sedap...

Lapisan Bawah (pulut) :

  • 500 gm beras pulut
  • 300 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 2 tsp garam
Rendam pulut 4 jam, basuh dan toskan.kukus selama 1/2 jam. Apabila pulut masak tekankan ke alam loyang yang beralas plastic supaya senang untuk dikeluarkan. tekan padat2.

Lapisan Atas :

Bahan A
  • 250 gm gula pasir
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • *400 ml air
  • *20 gm air daun pandan *saya jadikan 400ml air daun pandan

Bahan B
  • 4 biji telur (pukul rata)
  • 1/2 tsp garam
  • 1/4 tsp esen pandan (klu suka) saya tak letak ni...dah guna air daun pandan
  • 1/4 tsp air abu (klu suka) saya tak letak ini
  • pewarna hijau pewarna hijau epal sikit
  1. satukan A , kacau rata masukkan bahan B kacau rata dan sebati.
  2. tapis ke dalam periuk & masak
  3. kacau hingga naik wap.
  4. tuang ke atas lapisan bawah kukus selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment