Tuesday, February 5, 2013

Indulgence Cake for my boy


 Happy Birthday to my dearest Arieff...birthday was 31st Jan, but was celebrated later last weekend...lambat sebab tunggu weekend so family semua blh berkumpul...celebrated with atok, nenek, ucu and all lah....family aje...
Made this Indulgence Cake...mula2 ingat nak beli je from Secret Recipe...tapi fikir2, ala buat sendiri jelah...hahaha...
Hmmm sangat chocolaty...gemuk macam ni.... and...not a good choice to put the love letter biscuit on the cake...tgklah tu, lembik je..jadi lemau...hahaha sian...

Sebelum tu, pi makan-makan dulu...memang nak sangat makan steamboat...ni bukan permintaan birthday boy..tapi permintaan ibu birthday boy hahaha...tapi makan kat sini atas celebrate birthday dialah...alah..dia makan apa pun tak kisah... so alkisahnya makanlah kat Steamboat Antarabangsa bertempat di Habour Place, Klang... tak sangka kat sini pun ada Steamboat Antarabangsa... dok google cari2 tempat steamboat yang dekat, jumpa pulak kat Klang..dekatlah sangat, about 10-15 min drive je... and tengahari dah bukak dah...so kita lunch kat sinilah... mmmm not badlah kan... sedap juga..makan sampai kenyang...Alhamdulillah...
 Ada steamboat and grill....
 Fish ball bentuk Angry Bird...
 Dessert ice cream...budak-budak ulang2 ambik ini je...
Ni pun dessert...ibu ulang-ulang ambik ini pula...jeruk betik...(alamak..tatkala menulis ni tertelan2 air liur tgk gmbr ni..sedaplah....adoiiii...)

Meh nak share resipi Indulgence Cake ni.... walaupun kalau you all google je mesti ada resipi ni...tapi saya bagi jugalah di sini... tak ingat dah sumber sebenar drp mana...google je dah appear... tapi resipi ni menggunakan gelatin.. halal of course.. just saya rasa kureng sikitlah... nanti nak cuba buat yg tak perlu guna gelatin... ada jumpa resipi tu haritu...nanti buat lagi... birthday sapa pulak nak jd mangsa ni ye...

CHOCOLATE INDULGENCE CAKE

BAHAN A (Chocolate Chiffon):
30g serbuk koko (larutkan dengan 120ml air suam)
4 biji kunig telur
100g gula kastor
130g tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kesil soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)
1 sudu kecil esen vanila

BAHAN B:
4 biji putih telur
60g gula kastor
1/4 sudu kecil cream of tartar

CARA-CARA:
Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed
Di dalam mangkuk lain, pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Angkat dari loyang dan telangkupkan kek di atas redai, biarkan betul2 sejuk baru di belah kepada 4 lapisan.

FILLING (Mousse Coklat Hitam):
200g coklat masakan hitam
2 biji kuning telur (dipukul dahulu)
2 biji putih telur (diputar hingga kembang)
60g gula kastor
1/2 sudu besar mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - dipukul hingga pekat
1 1/2 sudu besar gelatin
50ml air

*simpan sedikit adunan untuk sapuan nipis pada kek

CARA-CARA:
Rendam gelatin dengan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul sebati dan angkat.
Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaub balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

FILLING (Mousse Coklat Putih):
200g coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 biji kuning telur (dipukul dahulu)
2 biji putih telur (diputar hingga kembang)
60g gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - dipukul hingga pekat
2 sudu besar gelatin
50ml air

CARA-CARA:
Rendam gelatin dann air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu segar dan whipping cream yang diputar. gaul hingga rata.
Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selam 4 jam (sehingga beku). Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat. Seelok2 nye mousse putih dibuat sehari lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak digunakan, whisk semula hingga kembang baru disapu ke atas kek.

TOPPING CHOCOLATE GANACHE:
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350g coklat masakan hitam
1 sudu besar mentega cair

CARA-CARA:
Masak secara double boiler, panaskan whipping cream***hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek.
 
***Hiasan: untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whish hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzel pilihan dan pipe di atas kek atau tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang dihias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

***untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras, tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak supaya lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

CARA-CARANYA:
Belah kek chiffon kepada 4 lapisan.
  1. Lapisan pertama: letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
  2. lapisan kedua: letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
  3. Lapisan ketiga: letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
  4. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  5. Keluarkan kek dari loyang, sapu nipis dengan mousse coklat hitam keseluruhan kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
  6. Letak kek di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru dihias.
  7. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.

No comments:

Post a Comment