Tuesday, February 19, 2013

Durian Butter Cake

Apa lagi nak buat dengan durian yang dok kat freezer tu... asyik buat bubur durian je... jom buat cake durianlah..tapi taknak lah yang kena ada cream atau tak nak yang leceh-leceh...nak yang simple je... so I decided to bake a Durian Butter Cake... butter cake dah semestinya simple but tempting kan...

Hmmm... took this recipe from a blog... nampak sangat-sangatlah tempting... bahan pun simple, a normal butter cake cuma tambah durian pulp je...buatnya pun tak sampai 1/2 jam...
Verdict.... sedap...rasa durian asli... selalu kek panas-panas ni sedap dimakan... tapi lain pula dengan kek ni..ni pendapat peribadi sayalah ye..lain orang lain citarasanya... durian butter cake ni tak berapa ngam makan panas-panas...mcm takde rasa... ingatkan tak sedap...tapi bila dah semalaman, jadi sedaplah pulak kek ni..jadi sapa nak buat, kalau buat malam, makanlah pagi, kalau buat pagi, makanlah petang...ini saya yang kata...terpulang pada masing-masing... hehehe.. Kek ni tersangat-sangatlah lembutnya....

Ada sesiapa nak mencuba...? Thanks to Cuisine Paradise

250g Self-Raising Flour, sifted
250g Unsalted Butter, soften
200 - 220g Caster Sugar
5 Eggs (55g each)
350g Of Fresh Durian Pulps
50ml Fresh Milk
1 Teaspoon Vanilla Extract
1. Scrap the flesh of the Durian into a bowl and set aside for later use.

2. Preheat the oven to 170 degree.

3. Cream the butter and sugar together until light and fluffy (beating with an electric mixer for about 5 minutes on medium speed).

4. Add in 1 egg at a time, beating well in between each additions.

5. Beat in Durian pulps till combined, using a rubber spatula to fold in half the sifted flour (careful not to over-stir or beat the mixture) and follow by milk and remaining flour.

6. Divide the batter into the prepared casing, hollowing it out slightly in middle to prevent it rising to a dome in the centre. (you can add in some extra durian pulp on top like what shown in the 1st photo above).

7. Bake the cake in preheated 170 Degree Celsius oven for 40 - 45 minutes or until a skewer insert in the middle and come out clean.

No comments:

Post a Comment