Sunday, February 19, 2012

Apam Keledek

Ini last...stok keledek yang terakhir...nak buat apa ye...minta tolong pakcik google, tertarik pada resipi apam keledek dari blog Ummi. Thank you, Ummi. Alhamdulillah, sangat sedap apam ni...makan dengan kelapa, memamg sedap.

rupa yang berlubang2 tu takpelah...janji sedap


Apam Keledek

A
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

B
200gm keledek (rebus/kukus dan dilenyek) (stok tinggal 260gm, saya habiskan semua)
150gm gula kastor
1 biji telur
150ml santan pekat

C
200gm tepung gandum
1 sudu teh double action baking powder (saya guna baking powder biasa je)

Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Biarkan selama 5-10 minit.
Kemuadian campurkan kesemua bahan-bahan B dan diblend halus, tuangkan dalam mangkuk lain.
Masukkan bahan-bahan C ke dalam bahan B sedikit demi sedikit dan dikacau rata dan sebati.
Akhir sekali masukkan bahan A tadi dan dikacau hingga sebati.
Biarkan adunan sehingga 1 jam (tutup mangkuk tu ye).
Kemuadian panaskan kukusan dahulu, sapukan bekas/loyang dengan minyak, dan kukus dan 15-18 minit.
Makan dengan kelapa.

Seriously sedap nih...cubalah...


No comments:

Post a Comment