Friday, July 13, 2012

QUICHE

Resipi yang mudah dan sedap, sumbangan kawan sepermainan dulu....bertemu di facebook, buat gathering, reunionlah tu...terima kasih kepada Linda...yang bawak Quiche ni, sedap....anak-anak saya pun suka banget...enak kok...hahahaha..
Ok, Linda telah bermurah hati untuk sedekahkan resipi ni...buat sendiri, makan puas-puas... Alhamdulillah....

Bhn2 A
1) Sosej/crab stick/ayam/tuna/udang/beef : apa saja ikut cita rasa, boleh campur, tapi ada pendapat kata dari segi kesihatan tak boleh campur seafood dgn haiwan2 lain...
2) Capsicum - marah, hijau, kuning... ada warna lain? boleh tarok jugak, bagi colourful
3) Cellery : bagi jgn rasa cheesy dan dia merendahkan cholesterol
4) tomato : sukahati nak letak ke tidak, tapi 1 bj cukup sbb dia berair, nanti jadi soggy
5) Bwg bombay (kuning) 1 biji besar
6) Lada hitam,putih dan garam secukup rasa : letak lada hitam banyak sikit utk rasa pedas
7) Button mushroom : kat Giant dah jual yang dah ptg2, tinggal cincang je

Potong dadu/ cincang semua bahan A. Tumis dgn bwg kuning tu. Masukkan haiwan2 dulu, dah masak sikit baru masuk sayur2an. Angkat dari kuali,toskan.

* Bhn2 atas tak ada sukatan, ikut suka nak letak bnyk mana ya!

Bhn2 B
1) 4 bj telur : kalau nak gebu, blh tambah lagi
2) 300 ml susu segar: jgn bnyk sgt susu, nanti lembik
3) 200 g grated cheddar cheese : nak lagi cheesy, tambah lagi... grated cheese dah sedia jual, RM12.90 for 250g, so habiskan sepeket pun takpe ...nak try campur mozzarella pun blh
4) 60g (atau 4 sudu besar) tepung gandum
5) 40 g butter/merjerin dicairkan: tujuan supaya tak melekat kat loyang bila dibakar
Pukul bhn2 B atas sekali, tak perlu pukul sampai cheese larut... sbb dia tak akan larut pun... :)

Campur bhn2 A & B dalam loyang. Panaskan oven 175c, bakar sampai masak... so far aku buat, ambik masa sejam utk dia masak betul2 dan tak berair.Ok? selamat mencuba.. blh buat dinner..semua dah lengkap, protein, carb, vegie. Mkn panas2 lebih mengancam.


Memang mengancamlah Linda....thank you so much....
 

No comments:

Post a Comment