Friday, March 23, 2012

Bingka Labu Lemak (tanpa telur)

Labu dah seminggu dalam fridge...nak masak, tak masak-masak...Hmmm buat kuih jelah... sedap jugak ni... cari punya cari, inilah resipi yang terpilih...resipi yang sangat senang, jimat, sbb tak de telur..hehehe...
Senang membuatnya..sumbat je semua dalam blender... rasanya..sangatlah sedap..just nice, taklah terlalu manis...tapi...alahai...presentation OUT! hahaha... nipis (sbb guna loyang besar hahaha), tak cantik kan? and then xde keraklah pulak..I suka kalau ada kerak..mungkinkah api kecil? takpelah, apa-apa pun, bingka labu ni sedap...sesuai dengan namanya, memang lemak...warna pun dah cantik kuning, tak perlu tambah pewarna lagi dah...

Resipi boleh dirujuk di sini ye...
  • 250 g labu - tanpa kulit, direbus labu ada 320gm..masukkan aje semua
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan susu cair/sejat I used fresh milk
  • 1 sb susu manis
  • 1/2 sk garam
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sb mentega/majerin
  • sedikit pewarna kuning (akak tak bubuh) tak letak juga...natural colour gitu..
  1. Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
  2. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.
  3. Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
  4. Sejukkan bingka, potong kecil dan boleh dihidangkan.
  5. Dengan resipi yang sama,labu boleh diganti dengan kentang,keledek kuning,merah/oren atau ungu dengan kuantiti yang sama... :)

 Harus dicobak ya....enak banget ni...:-)

No comments:

Post a Comment