Tuesday, December 6, 2011

Kole Kacang

Now in the mood of trying out various of Talam... Heeeheeee...This is Kole Kacang, made of green peas...sgt sedap...kegemaran suami dan juga anak-anak..asal pergi pasar malam je...kole kacang.. So sang isteri ni pun mengambil kesempatan utk mencuba membuatnya sendiri demi kepuasan suami dan anak-anak... hasilnya...taraaaa...eh terror juga ye saya buat kole kacang ni hahaha sori..terpaksa masuk bakul angkat sendiri..mereka semua memuji akan kesedapnnya...

Senang je rupanya nak membuatnya...I took the recipe from Myresipi website..here you go.. http://myresipi.com/top/detail/4284

Bahan-bahan ( 7-8 orang )
  • ** 1 cwn santan pekat
  • * 1 cawan gula merah
  • * 2 sb gula pasir
  • * 1 cwn air
  • * beberapa helai daun pandan disimpul
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...

No comments:

Post a Comment