Monday, February 2, 2015

Sambal Belimbing Hitam Pahang


Smlm my mom bg sy belimbing. Pertama sekali yg sy fikir bila nmpk belimbing is nk buat sambal hitam... yes. Kerja memasak mnjadi lbh senang dan cpt dgn pressure cooker Noxxa (iklan sebentar :-D)


Tiada sukatan specific. Agak2 jelah....
Belimbing direndam dlm air panas skjp. Toskn air rendaman tu dan belimbing tu dilenyek2. Set aside.
Bwg merah, bwg putih ditumbuk/kisar
Ikan bilis ditumbuk/kisar kasar
Cili padi ditumbuk/kisar... nk pedas ltk byk
Masukkn kesemua tu dlm pressure cooker. Ltk garam sikit...gula sikit... HP 15min.
Lps tu Stir Fry for another 15mins.... sambil ltk kicap kipas udang lemak manis. Masak sampai kering atau basah2 skit. Kami suka basah2 skit
Siap dah... 


 * sori sy bkn org Pahang kalau salah sori ye. Sy cuma suka makan je...

2 comments:

  1. saya org pahang..hahaha
    nk komen sikit je...actually yg original sambal tu x letak kicap. yang menjadikan warna hitam tu adalah belimbing tu direbus dengan garam selama 5-8jam atau sampai dia bertukar jadi color hitam tu(tahan lama...for years seriously)air rebusan boleh simpan utk jadi air aasam...buat cicah2 dgn ikar bakar..
    dan sambal ni boleh tahan lama kalau x simpan peti pun..berhari-hari boleh tahan sebab proses memasak tu & asam belimbing tu dh jadi bhn awet..hihi
    bahan2 masak tu ngam dah kecuali kicap..hahaha
    pastu kalau mak saya buat biasanya dia goreng je dalam kuali..maklum le org kg, mana ade pressure cooker bagai..hahaha

    ReplyDelete
  2. tak rosak ke inner pot noxxa rebus belimbing buluh ya? sayang piyuk huhu

    ReplyDelete