Monday, February 9, 2015

Pau Kacang Merah


Alhamdulillah petang ni... Pau lembut gebu inti kacang merah... kegemaran anak2ku... dh lama diorg mintak tlg buatkn tp x buat2... smlm nmpk ada kwn post gmbr pau dia buat baru teringat nk buat... so nilah...

Resipi ni sy rasa sgt senang dan mudah nk membuatnya... kejadiannya pun sgt lembut... tp resepi ni dpt 12 ketul je... x cukup uwaaaa...

Googled recipe - copy & paste...
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
250 gram (2 1/2 cawan) tepung pau - ayak
3 gram (3/4 sudu teh) yis kering
2 gram (1 sudu teh) baking powder
50 gram (4 sudu besar) gula kaster
20 gram (1 sudu besar) lemak sayuran/shortening
2 gram (1 sudu teh) bread softener (sy x ltk)
1/2 cawan air suam (lbhkan sikit hingga doh blh diuli)

 
Cara cara:
Satukan tepung, yis, baking powder dan gula di dalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
Bahagikan doh kepada 30-35 gm setiap satu. Bulat2kan, leperkan dan masukkn inti dan tutup semula doh kemas2 dan bulat2kn. Letak atas daun pisang atau kertas muffin. Susun dlm pengukus dan rehatkan selama 45 min - 1 jam atau hingga naik 2x ganda. Kemudian kukus 10-15 min.
 
 

Besoknya buat lagi... habiskan terus tepung pau sepaket tu. This time inti kacang merah (dot merah) dan inti kentang + ayam (dot kuning).

 
 

No comments:

Post a Comment