Sunday, May 4, 2014

Donut Kentang Berpintal-pintal

Dah lama tak buat donut. I think I'm gonna try Donut Kentang coz I have lots of potatoes here in the kitchen right now. I found this easy recipe from Sinar Kehidupanku's blog. I just love this blog. Thank you Yatie.
And I love this recipe. The doughnuts stay soft and fluffy even after 8 hours. Hmmm suka sangat.

Bahan-bahannya :
500gm tepung gandum
200gm kentang/keledek lenyek
4sb susu tepung
1 biji telur (dipukul sedikit)
200ml air suam
3sb margarine/butter
3sb gula
2sk serbuk yis

Cara-caranya :
~ Saya mengambil cara yang senang. Masukkan semua ke dalam Breadmaker mengikut aturan. Pilih fungsi DOUGH dan tekan ON dan biarkan sehingga selesai uli dan proofing.
~ Setelah selesai bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan donut atau pintal.
~ Biarkan di atas dulang sehingga ia naik 2x ganda.
~ Kemudian bolehlah digoreng dan disalut gula halus atau gula aising.

No comments:

Post a Comment