Friday, November 4, 2011

Puding Karamel

Puding karamel atau Cream Caramel.... sedapnya....lebih2 lagi kalau dimakan bersama buah2an dan dimakan sejuk2...memang nyaman masuk tekak...satu mangkuk tak cukup, macam nak habiskan 1 bekas besar tu je...hihi

Ok, yang ni memang kegemaran cik abang kita...so kita buat lainlah sikit..asyik kek ajekan, i made him this cream caramel pudding for his birthday. Abang Sayang, Happy Birthday yg ke 42...

Yang ni bawak ke ofis utk jamuan makan2 apa ye..dah lupa dah...hahaNi pun utk kawan2 ofis gak... ni dah kehabisan buah2an..nmpk rongak...Puding Karamel

10 biji telur

1 tin susu pekat

1 tin susu cair

1 1/2 tin air

sedikit esen vanilla

gula - dibuat gula hangus

buah-buahan cocktail

masak gula utk dibuat gula hangus - tuang dlm loyang, ketepikan

pukul telur (jgn smpi kembang...pukul manja2 gitu)

masuk susu pekat, susu cair, air dan vanilla - kacau rata

tuang ke dalam loyang yg gula hangus tadi

kukus lebih kurang 1/2 jam (adunan ni byk, dpt 2 bekas sbb pengukus i kecik je... so dlm 1/2 jamlah setiap bekas)

dah masak, angkat, sejukkan dan hiaslah dgn buah-buahan

makan sejuk2 baru nyaman....


No comments:

Post a Comment