ha yg bawah ni barulah sedap mata memandang.... yg bentuk dahlia tu sbb bila dh last2 tu mcm
malas je nk semperit panjang2, jd terus picit btk dahlia, rasa mcm cepat sikit prosesnya....yg ni lbh utk mkn sendiri...Kuih Samperit
300 g mentega
160 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen
vanilla/rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan
akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut
dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan
sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C
selama 15 - 20 minit.
jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Resipi ihsan : Norazie
Selain kuih semperit, raya puasa haritu buat kuih tart juga..tart nenas apa lagi..kegemaran seisi keluarga, kegemaran saya sejak dr kecil lagi... Saya suka tart nenas jenis terap, yang gulung tu kurang sikitlah..lebih suka yang terap lagi, ntahlah sbb memang dr kecil tart nenas terap ni jelah yang saya amat suka sekali.... Alhamdulillah raya puasa haritu banyak juga tempahan walaupun asalnya buat utk makan sendiri je, tp ramai pulak yg berkenan...rezekilah tu kan...
Tart Nenas - Mel Melati
250 g butter golden churn
1 biji telor ayam
375g tepung gandum
sedikit serbuk vanilli
Gaul butter dan telur serta serbuk vanilli hingga bercampur rata lalu masukkan
tepung gandum. Uli hingga rata lalu dicanai dan terap .
Utk intinya:
Nenas (Mel blend jer)
Gula ikut rasa.
masak nenas hingga air nya hampir kering lalu masukkan gula. kacau rata dan
masak lagi hingga boleh digentel dan tak melekat dijari.
Ini pula biskut bunga cina...actually seingat sayalah mcm tak pernah makan kuih ni...hmmm memang tak pernahlah...hehe..tapi mcm sedap je tgk kat fb 'nina cybercake'...nina jual kuih ni sampai berbalang2...ramai betul peminat kuih ni...mcm nk order, asyik tanguh2, lama2 order pun ditutup..tapi teringin betul nak tau camne rasa dia...so cari sendirilah resipi..banyak sgt resipi pakcik google ni bagi, sampai tak tau yg mana satu nk ikut...last2 ambik jelah resipi from blog 'kak nor secubit garam'...oklah sedap gak kuih ni, dia cair di mulut...cuma next time kena kurangkan gulalah coz mcm manis sgtlah pulak....apa2pun, sgt sedap dan cantik kuih ni...
BISKUT BUNGA CINA
SUMBER : KAKNOR SECUBIT GARAM
Bahan
100g butter
90g gula castor
1 bj telur A
2 cwn tepung jagung
1 cwn tepung ubi
ceri merah/hijau
Cara
Pukul butter+gula
Masukkan telur dan vanila
Masukkan tepung skit demi skit hingga menjadi doh
Masukkan dalam acuan dahlia dan bakar suhu 150-165 selama 15', ikut oven masing2
*Tip: kalo kelopak bunga penyek, tambahkan tepung tp jgn banyak sangat nanti jenuh nak picit
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : nilam72a@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi41200 KlangSelangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
No comments:
Post a Comment