Friday, February 10, 2012

Talam Lapis Pisang

Talam Lapis Pisang ni sangatlah sedapnya...cuma presentation tu kena perbetulkan..haha tersilap teknik membahagikan adunan tepung dan pisang, jadi tak balance pulak lapisannya...walau rupa tak cantik, yakni tak balance lapisannya, asalkan rasanya nyummmm tak kisahlah kan...untuk makan sendiri je....
Terimaksih kepada penyumbang resipi ni

from http://mynurkasih.blogspot.com

A

2 cawan santan (saya guna 2 kotak santan kara yg kecik)

1 cawan tepung gandum

1 cawan gula pasir (kurangkan 3/4 cwn)

2 sudu mkn tepung beras

2 sudu mkn tepung kastard/tepung jagung

1 sudu teh garam

B

1 cwn pisang emas/berangan - dilecek

1/2 cwn air

sedikit pewarna kuning

C

1/2 cwn air

pewarna hijau

CARA

- campurkan bhn A sehingga sebati - bahagikan dua

- campur bhn B dlm satu bahagian dan kacau rata

- satu bahagian lagi campurkan bhn C, kacau rata

- tuang berselang-seli - setiap lapisan dikukus 8-10 min

- last sekali kukus dlm 10-15 min

- sejukkan sblm dipotong


* jika disimpan dlm fridge, pastu makan sejuk2, ternyata lbh sedap dan nyaman je masuk tekak...hehe

No comments:

Post a Comment