Ambik resipi from Home Sweet Home...and resipi asal from Bro Rozzan...terima kasih kepada kedua2 penyumbang resipi ni...
KUIH BAKAR KELEDEK
Sumber: Bro Rozzan
Bahan-bahan :
- 250 gm keledek (saya gunakan keledek jepun) (saya punya keledek malaysia hihihi) -direbus dan lecek halus
- 230 gm tepung gandum
- 270 gm gula pasir
- 4 biji telur (saiz besar)
- 650 ml santan pekat (saya gunakan 400 ml santan kotak + 250 ml air)
- ½ sudu teh vanilli
- sedikit pewarna kuning (jika suka) – saya tak taruk (saya taruk ni...)
- 1 sudu teh garam atau secukup rasa
- 1 sudu makan minyak sapi (akak guna unsalted butter jek) (saya guna minyak sapi sbb mmg ada dlm fridge)
- Masukkan keledek yg telah dilecek halus ke dalam sebuah bekas.
- Kemudian bubuh bahan-bahan lain iaitu tepung, gula, santan, air, telur, vanilli, pewarna kuning, garam dan minyak sapi. Gaul rata-rata dan tapis jika perlu. (saya blend semua dan tak tapis pun)
- Ambil satu loyang (saya gunakan loyang bulat, kira-kira 8 inci) dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekelilingnya. (saya guna 7")
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama kira-kira 45 minit dgn suhu 200-220 darjah Celsius.
No comments:
Post a Comment