Abah belikan jagung...banyak jugalah... jagung rebus memang favourite anak-anak... tp kalau dah banyak, tak habis pulak... yang belen2 tu buat nasi jagunglah... dah lama tak masak nasi yang bertumis ni...asyik nasi putih je kan... so marilah kita masak nasi jagung pula... actually tak pernah masak nasi jagung ni...makan orang lain masak, adalah... ini resipi sendiri main campak-campak je...
Mentega atau minyak sapi
Beras
Bawang merah dan bawang putih
3 sekawan (bunga cengkih, buah pala, kayu manis)
Susu cair
Air
Sedikit garam
Jagung rebus (tongkolnya jangan dimasukkan sekali...)
Masaklah macam nak masak nasi ayam ke nasi tomato ke...ikut sukalah... heeeheee suka2 hati je bagi orang instruction kan.... Tapi memang itulah yang saya buat...tumis dulu bahan2 tumisan tu, then masukkan beras, air dan susu cair, then masukkan garam dan jagung then tutup periuk..tunggulah sampai masak...dah masak, gaul2kan dia then tutup periuk lagi dan tunggu sampai tanak... saya guna rice cooker tau....
Makan dengan ayam masak merahlah sedap... haritu memang niat nak masak ayam masak merah...tapi ntahlah tiba2 magic keluar ayam panggang... kihkihkih alasan apa ni....??? tak kisahlah...
heeeheee tak habis ketawa lagi... sila..sila..sila tengok gambar... oh btw... anak2 tanya nape tak buat ayam masak merah....? xde kuah x best kata diorg... so next time buat ayam masak merah, adalah kuah sambal untuk buat basahkan nasi... tulah buat magic lagi...kikikiki
No comments:
Post a Comment