Saturday, April 27, 2013

Bubur Candil Keledek

Siapa pernah makan bubur candil....? Senang cerita...siapa orang Jawa di sini...? hehehe siapa orang Jawa taulah apa itu bubur candil. Mengikut adat orang Jawa, bila anak kita dah pandai jalan dan nak bagi dia jejak ke tanah, maka bubur candil ni pun dibuat...sebagai adatnya...kadang tu untuk orang-orang belakang/orang-orang rewang time kenduri-kendara... Tapi sekarang ni kalau teringin nak makan, buat ajelah... sekarang ni tidak lagi terhad jumpa di rumah orang Jawa, orang Melayu pun dah pandai buat dan makan... siap di'improvise'kan lagi resipi ni... seperti dicampur dengan keledek lenyek... seperti yang saya cuba buat nilah...

Tapi tak samalah... dan tak berapa menarik menurut tekak Jawa ku ini... hahaha... Just prefer the original... terkenang pulak bubur candil mak dan arwah nenek...
Bubur candil ni yang bulat-bulat tu dibuat daripada tepung pulut...rasanya kenyal-kenyal gitu... sedap... kuahnya tu biasalah santan dengan gula melaka/gula merah. Saya buat tak ada sukatan... main ikut sedap je dan saya just guna simple and basic bahan je apa yang ada di dapur... tepung pulut digaul dengan air hingga membentuk doh dan bulat-bulatkanlah dia... sementara tu didihkan air dlm periuk, dah didih, masukkan tepung yg bulat-bulat tadi, dan apabila ia timbul, dah masaklah tu...(macam buat kuih buah Melaka), toskan dia dan di periuk lain, sediakan kuah dia..ni biasalah... air, santan dan gula Melaka..ikutlah sedap mana, dah gelegak tu, masukkanlah tepung pulut bulat-bulat tu tadi... kacau-kacau sebentar, dah siaplah... senang je...

Tapi yang saya buat ni... saya campur tepung pulut dengan keledek lenyek... tak berapa kenyal lah..mungkin kena lebihkan tepung pulut tu sebenarnya... bubur candil ni kalau dia kenyal-kenyal baru sedap...sedap sangat!

Kalau nak resipi penuh bersukatan, google ajelah... banyak resipinya... :-))

No comments:

Post a Comment