Monday, September 24, 2012

Nasi Arab

Di mana-mana sekarang orang asyik sebut Nasi Arab je.... banyak sungguh dah restoran2 Nasi Arab ni...samada pengusahanya Melayu atau bangsa Arab tu sendiri...
ini kat Arab D'Cafe
Yang selalu kitorg pergi is Nasi Arab di Arab D'Cafe kat Seksyen 7, Shah Alam... sedap... nak makan nasi arab je pegi situ...dah situ je yang dekat dari tempat tinggal..kihkihkih..kat Klang takde restoran nasi arab ni...tapi memang sedaplah nasi arab kat situ, tak dinafikan... 
Ini Lamb Kabsah dari Rest. Saba' Cyberjaya...masa jamuan kat office haritu

lagi satu nasi arab yang sedap pernah rasa is nasi arab kat Saba, Cyberjaya. Ni pun best gak..tempat2 lain, tak pernah pergi....

 
ni kat Isaura Kitchen....hihihi

Oh ye, kat Isaura Kitchen pun ada Nasi Arab gak...tapi tak juallah...utk santapan keluarga je..hihihi jangan mare... Yesterday, Sunday, masak Nasi Arab (Chicken Kabsah)... menggunakan rempah nasi arab yang dibeli daripada Kak Pau (Citra Klasik). Sedaplah.....Yummy... nak buat lagi...next time buat Lamb Kabsah pulaklah...

bersama ayam panggang dan sambal tomato (ikut suka je resipi...)

Ni resipi yang disumbangkan oleh Kak Pau beserta rempah yang dijualnya... Siapa nak rempah nasi arab ni bolehlah hubungi Kak Pau ye...di Citra Klasik... macam-macam rempah ada... terima kasih Kak Pau...

NASI ARAB

BAHAN A –
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10g halia
20g rempah kabsah citra klasik
10 ketul paha ayam
1/2bj buah lemon ambil jus
Rempah tumis 4 sekawan
50g minyak sapi
50g minyak masak
1bj buah tomato blender
1btg karot potong memanjang

BAHAN B –
1kg beras basmati panjang
1200ml air
1 sudu makan garam + 1 sudu teh gula
½ cawan daun ketumbar/pudina

  • Tumis bawang, halia & 4 sekawan hingga garing
  • Masukkan lain2 bahan A, masak hingga ayam separuh empuk
  • Masukkan bahan B dan masak seperti biasa.
  • Jika suka, boleh keluarkan ayam dan tambah rempah nasi arab, sedikit perahan lemon, garam & madu, kemudian dipanggang hingga garing

inilah dia rempah nasi arab nye...

Ini pula sambal tomato atau tomato salsa. Actually ikut sedap hati je buat ni...based on tomato salsa yang I makan kat Arab D'Cafe dan Rest. Saba'. Agak-agak aje...
Tomato, cili padi di blend tanpa air...pastu masukkan cuka/lemon juice and gula sikit...pastu rasalah sedap ke tak..kalau tak sedap, tambahlah apa2 yang patut..hihihi... cili padi letak sikit2 dulu ye...jangan jadi macam I, terrorlah konon nak pedas..sekali ha tu dia..pedas gila..terpaksa tambah gula lebih sikit...and perah limau kasturi sikit...bila dirasa2...eiii sedapnya...hihihi...

No comments:

Post a Comment