sangat nipis kerana guna loyang 9x9 dan biskut yg sikit....huhu |
sangat tertarik dengan lapisannya |
It's a simple yet awesome recipe...sedap..macam tiramisu je...
Kek Lapis Cheese Persona
Bahan2: (Saiz 9x9) kalau 7x7 mesti tinggi..cantik sikit...
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) guna 1 bungkus je jenama Hwa Tai, sbb mmg ada 1 bungkus je kat rumah...
500 ml susu segar,dipanaskan tak guna semua pun sbb utk celup2 je...lebihnya anak minum, cicah ngan biskut marie...dahlah ada 1 bungkus je, dikidnap pulak dlm 10 keping dek anak...
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper. seeloknya loose pan supaya senang keluarkan kek
- Panaskan susu segar,padamkan api. I tak panaskan pun susu tu...terus celup je
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) I guna biskut oreo, dibuang dulu creamnya, then parut halus terus atas kek
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong buat malam, bsk pagi dh blh menjamu selera
No comments:
Post a Comment