Wednesday, April 20, 2011

Homemade Ice Cream

Very easy homemade ice cream....Bahan-bahan pun x susah...A must try...Tak rugi membuatnya...Anak2 bertambah sayang...percayalah....hehe
The one i did here is a combination of chocolate and strawberry flavour.... nyummmm..slurrpppp
1 mug susu coklat
1 mug coffeemate
1 sudu milo/serbuk coklat yg buat air tu (tp yg ni optionallah)
Caranya blend semua sekali dlm blender hingga berbuih,masuk dlm bekas dn simpan dlm fridge...agak2 dh nk beku,blendkn dia lg sekali...masuk dlm bekas,klau nk mskkn choc chip ke choc rice ke blhlah dn simpan dlm fridge smlman atau hingga keras cm eskrimlah....tu je..kalau blend lg smpi 3,4 kali pun ok, mghasilkan texture yg lbh halus...
* susu coklat blh ganti ngan susu strawberry dan letak paste strawberry(skit je ye) atau blh potong2 strawberry kecik2 atau susu segar biasa ngan perisa jagung....ikut sukalah

Resipi 2
resipi sumbangan kak rahimah homechoc http://www.homechoc.com/search/label/Resipi kalau nk tgk cara2 akak ni buat blh click pd link tu dan scroll ke bwh...
250gm Whipping Cream
150gm susu pekat manis
40gm MEC3 Raspberry atau perisa MEC3 yang lain (guna apa2 paste biasa pun blh, atau cairkan bittersweet cooking choc)
50gm Classic Dark Couverture Sicao (guna cooking choc biasa pun blh) - optional
Cara-caranya:
1) Pukul whipping cream yang sejuk dengan mixer pada kelajuan yang tinggi sehingga 'peak'
2) Kemudian campurkan whipping cream yang sudah 'peak' dengan susu pekat. Setelah sebati, campurkan MEC3 Resberry dan kacau rata.
3) Cairkan coklat Couverture Classic Dark dan 'drizzle' pada bekas tupperware yang sudah disejukkan di freezer selama 10 minit. Kemudian, masukkan campuran ais krim ke dalam bekas beberapa lapisan sambil 'drizzle' coklat couverture pada setiap lapisan ais krim
4) Bekukan ais krim tersebut di dalam freezer sehari semalam atau lebih (sehingga ais krim tersebut beku 'firm').

No comments:

Post a Comment