Ini adalah entri terakhir di tahun 2012. Dah lama sangat dah teringin nak buat kuih ni...akhirnya...yes! buat jugakkkkk... kerana nak menghabiskan durian yang dah xde orang nak habiskan dah...mula-mula ingat nak buat cheese cake durian, tapi teringat ada pulut yang dah lama beli tu, so apa lagi, operasi seri muka durianlah....
Sedap sangat kuih ni...aroma durian tu menusuk kalbu....bila masuk mulut je dah terasa kelembutan, bila lalu kat tekak je dah terasa keenakan durian dan pulut...Alhamdulillah...sedap sangat...hantar ke rumah mak, diorg kata tak cukup, bawak ofis pun diorg kata sedap sesangat...Alhamdulillah...
I think you all should also try...Terima kasih kepada Yati sebab berkongsi resipi yang sedap mengancam ni...My mom kata, dah boleh buat jual...haaa kalau dah orang kata boleh jual, bermakna...sedaplah tu...pi cuba buat cepat....meh tgk resipinya kat bawah ni...
http://yatiememories.blogspot.sg/2011/04/serimuka-durian.html
Bahan Lapisan Bawah (loyang 10 inci)
2 cawan pulut
2 cawan santan cair
1 sudu kecil minyak
sedikit garam
Cara-Caranya
Cuci pulut dan rendamkan dlm 4 jam.
Masukkan pulut ke dlm loyang yg telah di alas plastik dan tuangkan santan
cair yg bercampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30
minit.
Setelah masak, angkat dan tekan2kan sehingga padat.
Masukkan ke dlm kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian
atas.
Bahan Lapisan Atas
3 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan isi durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung tepung kastard
1/4 cawan tepung beras
1 s/k garam
Cara-Caranya
Satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan garam.... kisar lagi.(kalau
blender tak muat, blend separuh2..)
Masukkan ke dlm periuk dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit pewarna
kuning.
Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dlm 10 minit dan
sentiasalah di kacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan2 susu pekat.
Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 20 minit dengan api
sederhana.
Bila kuih sudah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk, barulah dipotong
dngn menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
**Guna 2 biji kelapa,
asingkan santan pekat dan santan cair. Kalau guna santan kotak 200ml setiap
satu, gunakan 2 kotak. 100ml santan pekat dan selebihnya air utk kuantiti santan
cair. 300ml santan pekat dan selebihnya air utk adunan santan pekat. Selamat
mencuba.
Monday, December 31, 2012
Wednesday, December 26, 2012
Roti Jala Bubur Durian
Tengok gambar pun dah terliur dah ni....favourite me and anak-anak...anything to do with durian, yes! Durian dah terlebih-lebih coz buat Durian Crepe...kadang ada yang tak berapa best, keras sikitlah...tawarlah...so jenis-jenis ni jadi mangsa bubur durianlah...dah jadi bubur, sedap aje....
Kali ni rajin sikitlah...selalu cicah dengan roti je... kali ni buat roti jala dwiwarna.. sajelah nak havoc...kasi meriah sikit...
Mmmmm buat bubur pekat sikit...kaut dengan roti jala tu, masuk mulut, mmm nikmatnya...
Roti jala ni biasanya saya main campak-campak aje bahannya...tapi kali ni biarlah saya nak cuba buat secara disiplin sikit, ikut peraturan...haha...saya cuba ambik resipi daripada blog kak jee...hehehe thanks kak jee...
BAHAN2NYA:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan(boleh guna susu cair)
1 cawan air
1 biji telor
secubit garam
beberapa titis pewarna egg yellow
masukkan aje semua dalam blender.....
Kali ni rajin sikitlah...selalu cicah dengan roti je... kali ni buat roti jala dwiwarna.. sajelah nak havoc...kasi meriah sikit...
Mmmmm buat bubur pekat sikit...kaut dengan roti jala tu, masuk mulut, mmm nikmatnya...
Roti jala ni biasanya saya main campak-campak aje bahannya...tapi kali ni biarlah saya nak cuba buat secara disiplin sikit, ikut peraturan...haha...saya cuba ambik resipi daripada blog kak jee...hehehe thanks kak jee...
BAHAN2NYA:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan(boleh guna susu cair)
1 cawan air
1 biji telor
secubit garam
beberapa titis pewarna egg yellow
masukkan aje semua dalam blender.....
Friday, December 21, 2012
Marble Cake
A very basic Marble Cake.... ada orang teringin nak makan Marble Cake, nak marble cake resipi orang lama.... Marble cake resipi orang lama memang sedap...tapi saya lupalah, kalau orang lama, dia akan guna margerine kan... hishhh saya guna butterlah pulak...anyway, sedaplah...
Marble Cake
250gm butter/margarine
230gm gula
6 biji telur
1st esen vanilla
250gm tepung naik sendiri
- pukul butter dan gula hingga kembang
- masukkan telur satu persatu
- masuk esen vanilla
- masuk tepung, kaup-balik hingga rata
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut kesukaan
- campak-campakkan bahagian-bahagian warna tu dalam loyang berselang-seli
- bakar 180'C sehingga masak
(Below) Another Marble Cake buat lama dah ni... Actually Marble Cake yang ini menggunakan resipi Rainbow Cake...asalnya nak buat Rainbow Cake...tetiba rasa mcm nak cepat...terus main humban2 randomly je dlm loyang...jadilah Marble Cake...cantik pulak banyak colour kan...
Marble Cake
250gm butter/margarine
230gm gula
6 biji telur
1st esen vanilla
250gm tepung naik sendiri
- pukul butter dan gula hingga kembang
- masukkan telur satu persatu
- masuk esen vanilla
- masuk tepung, kaup-balik hingga rata
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut kesukaan
- campak-campakkan bahagian-bahagian warna tu dalam loyang berselang-seli
- bakar 180'C sehingga masak
(Below) Another Marble Cake buat lama dah ni... Actually Marble Cake yang ini menggunakan resipi Rainbow Cake...asalnya nak buat Rainbow Cake...tetiba rasa mcm nak cepat...terus main humban2 randomly je dlm loyang...jadilah Marble Cake...cantik pulak banyak colour kan...
Tuesday, December 18, 2012
Tempoyak
Ok, order Durian Crepe dibuka semula ye...sila..sila...
At the meantime...mari kita buat tempoyak...selama ni tau makan je...buatnya tidak...selalu abah je yg rajin buat dan bagi 1 botol...tapi kali ni mehlah kita buat sendiri, since durian banyak ni...dah tak larat nak makan sendirian berhad je ni...
Senang je sebenarnya buat tempoyak ni...
Mula-mula, asingkan isi durian daripada bijinya...
Pastu, gaulkan dengan sedikit garam...
Masukkan dalam balang/botol (jgn penuhkan, nanti meletop), simpan di luar selama 2 hari...
Dah 2 hari, simpanlah dalam peti ais... dah blh guna dah ni sebenarnya...
Dah masak dah pun... menu yang paling ringkas dan menyelerakan...
Tumbuk bawang, cili padi dan ikan bilis...tumis bersama tempoyak...siap...
Menu org malas...hihihi...Alhamdulillah...kenyang..penangan tempoyak...
At the meantime...mari kita buat tempoyak...selama ni tau makan je...buatnya tidak...selalu abah je yg rajin buat dan bagi 1 botol...tapi kali ni mehlah kita buat sendiri, since durian banyak ni...dah tak larat nak makan sendirian berhad je ni...
Senang je sebenarnya buat tempoyak ni...
Mula-mula, asingkan isi durian daripada bijinya...
Pastu, gaulkan dengan sedikit garam...
Masukkan dalam balang/botol (jgn penuhkan, nanti meletop), simpan di luar selama 2 hari...
Dah 2 hari, simpanlah dalam peti ais... dah blh guna dah ni sebenarnya...
Dah masak dah pun... menu yang paling ringkas dan menyelerakan...
Tumbuk bawang, cili padi dan ikan bilis...tumis bersama tempoyak...siap...
Menu org malas...hihihi...Alhamdulillah...kenyang..penangan tempoyak...
Kek Lapis Betawi
Kek Lapis Betawi untuk hantaran perkahwinan/pertunangan (not sure...lupa nak tanya)... Saya cuma buat kek sahaja, bahagian hiasan dia buat sendiri... kek ni tinggi, untuk disesuaikan dengan bekas hantaran yang akan digunakan nanti. So kek ni menggunakan 1 1/2 adunan...
Inilah kek yang telah dihias oleh Kak Zue, my ex-boss and my sifu in baking...
Saya senang nak bancuh 2 adunan terus...jadi the other half of the batter, saya bakar asing dan potong2, bagi kat abang-abang fasi dan ustaz tempat anak-anak saya pergi kem di rumah anak-anak yatim Al-Munirah, Klang. Selebihnya bawak bekal untuk anak-anak makan dalam perjalanan bercuti ke Melaka...
Dua minggu lepas tu, dia order lagi..untuk bawa bertandang katanya... Alhamdulillah...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Inilah kek yang telah dihias oleh Kak Zue, my ex-boss and my sifu in baking...
Saya senang nak bancuh 2 adunan terus...jadi the other half of the batter, saya bakar asing dan potong2, bagi kat abang-abang fasi dan ustaz tempat anak-anak saya pergi kem di rumah anak-anak yatim Al-Munirah, Klang. Selebihnya bawak bekal untuk anak-anak makan dalam perjalanan bercuti ke Melaka...
Dua minggu lepas tu, dia order lagi..untuk bawa bertandang katanya... Alhamdulillah...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Wednesday, December 12, 2012
Rainbow Cake
A Happy Birthday rainbow cake for a special person...
Thank you Amy...hope your loved one loves the cake...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Durian Crepe, Apple Crepe and Strawberry Crepe
Boleh sms order lagi untuk pick-up besok malam (Khamis 13/12/12) ye... In Shaa Allah... cepat...cepat sms sblm saya tutup sepenuhnya utk minggu ini...
Order baru start minggu depan, In Shaa Allah hari rabu...boleh sms atau e-mail skrg utk tempahan...
Sebahagian order Durian Crepe minggu lepas dan semalam...Alhamdulillah.... Terima kasih semua...
Order baru start minggu depan, In Shaa Allah hari rabu...boleh sms atau e-mail skrg utk tempahan...
Sebahagian order Durian Crepe minggu lepas dan semalam...Alhamdulillah.... Terima kasih semua...
Mini assorted crepe...Durian, Strawberry and Apple |
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Tuesday, December 11, 2012
Brownies favourite
Alhamdulillah....favourite ni...sapa dh rasa sekali In Shaa Allah nak lagi...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Durian Crepe orders are open
Assalamualaikum...
Alhamdulillah...terima kasih kepada penggemar2 Durian Crepe yg telah bersusah-payah pick-up dessert kegemaran ramai ni...
Kepada yang masih nak order, masih dibuka hari ini sehingga pukul 5pm ye... Hari ini sahaja...sebab...saya nak tumpukan order kek lapis yang akan memakan masa sehari suntuk...takut tak sempat nak buat Durian Crepe nanti...jadi order sampai hari ini sahaja, untuk pick-up hari ini atau besok sahaja...
Terima kasih semua...kita sambung durian crepe lagi minggu depan ye...spls saya balik bercuti...
6/12/2012
Assalamualaikum...
Tempahan last utk harini dah selesai...Alhamdulillah...Saya terpaksa buat hari2 kerana permintaan di luar jangkaan... Terima kasih kepada yang sudi membeli... Harap menepati citarasa semua...
Ok, please sesiapa yang berkenan nak order Durian Crepe lagi, silalah email atau SMS ye...selewat-lewatnya hari Isnin 10/12/2012, before 10pm. Ini untuk pick-up hari Selasa 11/12/12 ye...
Next order would be Thursday 13/12/12, In Shaa Allah... Then Isaura Kitchen will be closed temporary....nak cuti-cuti Malaysia....yeahhhh.... Will be back In Shaa Allah on Tuesday....
Antara tempahan minggu ni...
Thank you.
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Alhamdulillah...terima kasih kepada penggemar2 Durian Crepe yg telah bersusah-payah pick-up dessert kegemaran ramai ni...
Kepada yang masih nak order, masih dibuka hari ini sehingga pukul 5pm ye... Hari ini sahaja...sebab...saya nak tumpukan order kek lapis yang akan memakan masa sehari suntuk...takut tak sempat nak buat Durian Crepe nanti...jadi order sampai hari ini sahaja, untuk pick-up hari ini atau besok sahaja...
Terima kasih semua...kita sambung durian crepe lagi minggu depan ye...spls saya balik bercuti...
6/12/2012
Assalamualaikum...
Tempahan last utk harini dah selesai...Alhamdulillah...Saya terpaksa buat hari2 kerana permintaan di luar jangkaan... Terima kasih kepada yang sudi membeli... Harap menepati citarasa semua...
Ok, please sesiapa yang berkenan nak order Durian Crepe lagi, silalah email atau SMS ye...selewat-lewatnya hari Isnin 10/12/2012, before 10pm. Ini untuk pick-up hari Selasa 11/12/12 ye...
Next order would be Thursday 13/12/12, In Shaa Allah... Then Isaura Kitchen will be closed temporary....nak cuti-cuti Malaysia....yeahhhh.... Will be back In Shaa Allah on Tuesday....
Antara tempahan minggu ni...
Thank you.
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Wednesday, December 5, 2012
Chocolate Moist Cake
Happy Birthday Haikal...he's my friend's son...Khairul, you selalu order last minute, tapi sbb you customer tegar, I follow.... hehehe...she sms me in the middle of the night (luckily tak tidur lagi...), nak 2 cakes the next day... oklah...2 je pun...ewah!
She requested 2 Chocolate Moist Cake, bertemakan bola... So, this is it. Maaf kalau ada kekurangan... Thank you so much...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Monday, December 3, 2012
Red Velvet Cake
Red Velvet cake untuk sambutan hari jadi Pn. Yana... terima kasih kerana sudi order daripada saya... dia request design yang sama yang saya pernah buat untuk majlis pertunangan seseorang...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Durian-durian...
Musim durian sekarang ni...mana-mana tepi jalan ada peniaga durian...and macam-macam jenis durian ada...D24, Musang King ni paling best! isi tebal, lemak, biji kepet... ingat dulu waktu kecik-kecik, bila abah bawak balik durian 1 bakul...bila abah bukak je durian...saya dan adik suka cari yg biji kepet je... habis semua durian tu dipicit2 sblm ambik makan...kalau rasa mcm biji tu kepet, baru ambik makan...tapi kalau picit tu terasa biji durian tu besar..haaa memang tak mau..padahal rasa sama je kan... cuma feel dia lain tau kalau dapat biji kepet ni..hahaha macam-macamlah.... sekarang beli durian musang king dah tak payah nak berebut yg biji kepet..memang semua dalam tu biji kepet, isi tebal...huh puas makan....
Alhamdulillah order Durian Crepe minggu ni...ada dlm 20 pack, tak banyak tapi cukup memuaskan hati saya.... terima kasih semua...
Ini pulak bubur durian...penat dah buat durian crepe aje kan...kita makan bubur durianlah pulak...cicah dengan roti...hmmm nikmat...Alhamdulillah...
Ada crepe lebih, durian pulak dah habis....bubur durian pun dah habis.... so saya sumbatkan crepe ni dengan cream dan filling apple dan strawberry... jadilah apple crepe and strawberry crepe...weiiii sedaplahhh....hihihihi
Next time nak buat crepe merah utk strawberry...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.
Alhamdulillah order Durian Crepe minggu ni...ada dlm 20 pack, tak banyak tapi cukup memuaskan hati saya.... terima kasih semua...
Ini pulak bubur durian...penat dah buat durian crepe aje kan...kita makan bubur durianlah pulak...cicah dengan roti...hmmm nikmat...Alhamdulillah...
Ada crepe lebih, durian pulak dah habis....bubur durian pun dah habis.... so saya sumbatkan crepe ni dengan cream dan filling apple dan strawberry... jadilah apple crepe and strawberry crepe...weiiii sedaplahhh....hihihihi
Next time nak buat crepe merah utk strawberry...
To order, pls place the order 5 days in advance to:
ISAURA KITCHEN
Deliciously Home-baked Delights
ZURA: H/P:019-393 4471 (SMS only)
Email : isaura.kitchen@yahoo.com
Self pick-up : Bandar Bukit Tinggi 41200 Klang Selangor Darul Ehsan.
Delivery services available upon request and shall be charged accordingly.